Dnes sa s vami podelím o tri recepty, ktoré vám isto budú chutiť, zvlášť ak máte v obľube baklažán.
Vedeli ste?
Pôvodnou vlasťou baklažánu je India, ale okolo roku 600 pred n.l. už bol známy v Číne pod názvom malajský fialový melón.
Najlepšie sú mladé plody s priemerom 5 – 8 cm a lesklou hladkou šupkou. Dôležité je tiež, aby stonka s čiapočkou mali jasnozelenú farbu.Väčšie a staršie kusy už môžu byť vodnaté a horké.Existujú však aj drobné biele a ružovkasté druhy baklažánu.
Niekedy je dobré baklažán pred varením osoliť, aby pustil horkú šťavu a zbavil sa nadbytočnej vody.Pred varením krájame baklažány nožom z nehrdzavejúcej ocele (karbónová oceľ farbí dužinu dočierna) na plátky, alebo na kocky a osolíme ich. Necháme 30 minút odstáť, aby vytiekla šťava. Potom baklažán dôkladne prepláchneme, vysušíme papierovým obrúskom a čo najrýchlejšie spracujeme, aby dužina ostala svetlá.
Lesklý, fialový baklažán asociuje s vôňou karí, gréckej musaky, či francúzskeho ratatouille.
Ratatouille trochu inak
Ratatouille [ratatuj] je tradičné francúzske zeleninové jedlo. Názov pochádza z ratatolha, čo znamená miešaný pokrm.
Rozpis na 4 porcie:
- 1 stredne veľký baklažán nakrájaný na 1 cm hrubé kolieska
- 1 cuketa nakrájaná na 1 cm hrubé kolieska
- 2 paradajky nakrájané na tenké kolieska
- 1 červené paprika nakrájaná na štvorčeky
- 1 žltá paprika nakrájaná na štvorčeky
- 1 marinované tofu bez tekutiny nakrájané na 3 cm štvorčeky
- zelená časť cibuľky
- 1 PL olivového oleja
- 1 PL repkového oleja
- 1/2 šálky paradajkového pretlaku
- 1/2 čl sušeného tymiánu
- 1/2 čl sušeného oregana
- soľ
- čierne korenie
Postup
Rúru rozohrejeme na 200 °C. Pokrájaný baklažán z oboch strán osolíme a necháme ho asi 5 min. postáť. Potom ho opláchneme pod tečúcou vodou a osušíme papierovou utierkou. Paradajkový základ pripravíme zmiešaním paradajkového pretlaku, repkového oleja, cibuľky, oregana, tymianu, soli a čierneho korenia. Nalejeme ho do zapekacej misky a pripravenú zeleninku poukladáme do kruhu tak, aby sa farebne striedala. Na záver ju jemne osolíme, okoreníme čiernym korením a pokvapkáme olejom. (Môže byť aj cesnakový, pokiaľ ho máte radi.)
A nakoniec to pečieme zakryté alobalom 20 minút, a 5 minút to ešte pečieme odkryté.
Baklažánová puttanesca
Cestoviny alla puttanesca sa v Taliansku pripravujú na veľa spôsobov. My dnes vyskúšame s baklažánom.
Rozpis na 4 porcie:
- 1 stredne veľký baklažán ošúpaný a nakrájaný na 2 cm kocky
- 1 konzerva lúpaných paradajok nakrájaných na 1 cm kúsky
- 1 červená kapia nakrájaná na 1 cm štvorčeky
- 1 marinované tofu bez tekutiny nakrájané na 2-3 cm kocky
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL repkového oleja
- 1 čl mletej červenej papriky
- 1/2 lyžičky sušeného oregana, prípadne provensálskeho korenia či bazalky
- 1/2 šálky čiernych olív nakrájaných nadrobno
- zelená cibuľka nakrájaná nadrobno
- kajenské korenie
- čierne korenie
- soľ,
- sušená petržlenová vňať na ozdobenie
- 4 PL strúhaného parmezánu
- 4 šálky uvarených cestovín
Postup
V hlbokej panvici zohrejeme olivový olej, na ktorom krátko opečieme zelenú jarnú cibuľku.Potom pridáme baklažán, kapiu, oregano, štipku kajenského korenia, čierne korenie, mierne osolíme a premiešame. Dusíme zakryté pokrievkou 8 minút. Občas premiešame.Medzitým na repkovom oleji opečieme na menšej panvici tofu dozlatista.Ak je už baklažán mäkký, pridáme k nemu paradajky a pod pokrievkou dusíme ďalších 5 minút.Po vypnutí pridáme olivy, opečené tofu a opatrne premiešame.
Hotové to podávame teplé ako omáčku na cestoviny, posypané parmezánom a sušenou petržlenovou vňaťou.
Grilované špízy s baklažánom
Rozpis na 2 porcie:
- 1 stredne veľký baklažán nakrájaný na 2 cm kocky
- 1 cuketa nakrájaná na 2 cm kocky
- 1 červená kapia nakrájaná na 2 cm štvorčeky
- 1/2 šálky cherry paradajok
- 1 údené tofu nakrájané na 2 cm kocky
- 2 PL olivového oleja
- soľ
- čierne korenie
Rozpis na dresing:
- 1 biely jogurt
- 3 PL petržlenovej vňate posekanej nadrobno
- 1 PL celozrnnej horčice
- 1 PL olivového oleja
- 1/2 čl trstinového cukru
- štipka čili
Postup:
Baklažán, tofu, papriku, cuketu a cherry paradajky striedavo napichujeme na špajdle. Pokvapkáme olejom, mierne osolíme a okoreníme. Grilujeme na panvici z každej strany približne 2 minúty a potom dáme špízy dopiecť do rúry vyhriatej na 200°C na 10 minút.
Príprava dresingu:
V miske vymiešame jogurt, petržlenovú vňať, horčicu s olivovým olejom a so štipkou chilli.
Špízy podávame s dresingom.
Verím že milovníkom baklažánu a zeleniny to bude chutiť 🙂