Tofu už pozná hádam každý. Prežilo v strave človeka už tisícročia a taktiež útoky, ktoré sa svojho času niesli internetom 🙂
Klasické je biele tofu, ktoré vieme pripraviť a dochutiť na mnoho spôsobov. Obsahuje menej nafukujúcich sacharidov ako strukoviny v prirodzenom stave. Čím je tvrdšie, tým ich obsahuje menej.
Tofu marínované je veľmi dobré mať stále v chladničke. Dá sa kedykoľvek použiť ako výborná alternatíva ľahko stráviteľnej bielkoviny na celozrnú bagetu, alebo do rizota, šalátu či cestovín. Je veľmi chutné aj bez varenia.
Tofu praženica – raňajky, ktoré si obľúbite!
Rozpis receptu na 2 porcie:
- 1 biele tofu bez tekutiny
- 1 jarná cibuľka posekaná najemno, len zelená časť, alebo pažítka
- 1/4 čL mletej papriky
- 1/2 čL kurkumy
- soľ
- olej (repkový alebo olivový)
Na tanieri vidličkou rozpučíme tofu. Cibuľku opečieme v panvici na oleji, pridáme mletú papriku a kurkumu. Pridáme tofu, jemne osolíme a opekáme ešte 5 minút. Podľa potreby podlejeme vodou. Podávať môžeme s lyžicou jogurtu na vrch.
Minestrone s tofu – výživná talianska polievka.
Rozpis receptu na 4 porcie:
- 2 stredne veľké mrkvy
- 1 stonka zeleru
- 1 balenie bieleho tofu
- 1 konzerva lúpaných paradajok (ak mám, tak samozrejme použijem zo záhrady)
- 1 stredne veľká cuketa
- 2 PL oleja
- 1/2 šálky čerstvej bazalky
- 4 šálky vody
- soľ
- čierne korenie
Do zohriateho oleja vo veľkom hrnci pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, na kúsky nakrájaný zeler a na kocky nakrájané tofu. Restujeme asi 3 minúty.
Pridáme nakrájané paradajky, asi minútu miešame a podlejeme vodou. Polievku mierne osolíme, okoreníme a pridáme nahrubo nasekanú bazalku. Varíme 10 minút. Potom pridáme nastrúhanú cuketu a varíme ďalších 10 minút.
Obľúbená tofu panvička.
Rozpis receptu na 2 porcie:
- 1 marinované tofu bez tekutiny
- 4 cibuľové pierka
- 2 PL zázvoru
- 2 PL oleja
- 1 konzerva ananásu
- 2 PL sójovej, bezlepkovej omáčky
Tofu nakrájame na štvorčeky. V panvici na oleji opekáme polovicu jarnej cibuľky so zázvorom, spolu s tofu, asi 3 minúty. Pridáme ananás, sójovú omáčku a za stáleho miešania opekáme ďalšie 3 minúty. Nakoniec zmes posypeme zvyškom jarnej cibuľky.
Ako prílohu môžeme podávať dlhozrnú ryžu natural.
Dobrú chuť ! 🙂