To, že mrkva je veľmi zdravá vieme všetci. Ja len pripomeniem, že je veľmi bohatým zdrojom antioxidantov, vlákniny, minerálov a vitamínov. Len pre zaujímavosť dodám, že v jednej stredne veľkej mrkve sa nachádza asi 210 % odporúčaného množstva vitamínu A, asi 10 % vitamínu K, 6 % C vitamínu a 2 % vápnika.
Vláknina v nej obsiahnutá je nevyhnutná pre zdravú činnosť čreva a k jej ďalším zdravotným benefitom patrí optimalizácia hladiny cholesterolu v krvi.
Pomáha pri migréne, srdcovocievnych ochoreniach, kožných problémoch a v neposlednom rade zlepšuje zrak.
Tipy na recepty
Mrkvový šalát s dijonskou horčicou.
Mrkvové šaláty poznáme už od detstva. No mrkva v kombinácii s chuťovo výraznou dijonskou horčicou je však výnimočnou pochúťkou
Rozpis na 2 porcie:
- 4 stredne veľké mrkvy nastrúhané nahrubo
- 5 PL olivového oleja
- 5 čL javorového sirupu
- 2 PL citrónovej šťavy
- 5 čL dijonskej horčice
- 3 PL petržlenovej vňate posekanej nahrubo
- 3 PL vlašských orechov, posekané a opražené nasucho
V miske všetko zmiešame a orechami šalát pred servírovaním posypeme. Hotovo! 🙂
Mrkvová polievka s arašidovým maslom
Rozpis na 4 porcie:
- 4 stredne veľké mrkvy nakrájané na kolieska
- 1 stonka zeleru nakrájaná nadrobno
- 1 šálka cherry paradajok prekrojené na polovice
- 1/2 šálky čerstvej petržlenovej vňate posekanej nadrobno
- 2 PL olivového oleja
- 1/4 čL rímskej rasce
- soľ
- čierne korenie
- 2 PL arašidového masla
- bazalka
- 3 šálky vody
Na oleji v hlbokom hrnci orestujeme koreniny s mrkvou a zelerom asi 3 minúty. Pridáme paradajky a bazalku, restujeme ďalšie 3 minúty a podlejeme vodou.
Varime 20 minút. Pridáme arašidové maslo a rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Krémovú polievku servírujeme posypanú posekanou petržlenovou vňaťou.
Kalerábové hranolčeky so zeleninovými fašírkami.
Rozpis na 2 porcie:
Hranolčeky:
- 2 stredne veľké kaleráby nakrájané na 1 cm hrubé hranolčeky
- 2 PL kukuričnej múky
- 1/4 šálky parmezánu nastrúhaného najemno
Fašírky:
- 2 stredne veľké mrkvy nastrúhané nahubo
- 1 šálka cukety nastrúhaná nahrubo
- 1/2 šálky jemných ovsených vločiek
- 2 PL ľanových semiačok pomletých najemno
- soľ
- čierne korenie
- 1 PL olivového oleja
Dresing:
- biely bezlaktózový jogurt
- 1 čL mletej červenej papriky
- 4 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- soľ
- čierne korenie
Kalerábové hranolčeky vložíme do zmesi z kukuričnej múky a parmezánu a zľahka premiešame. Obalené hranolčeky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme zvyšnou múkou.
Ľanové semiačka zalejeme vodou a necháme 5 minút postáť.
Mrkvu, cuketu, ovsené vločky, soľ, čierne korenie a ľanové semiačka zmiešame, pridáme olej a vytvarujeme fašírky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, k hranolčekom.
Pečieme pri teplote približne 185 stupňov asi 20 minút.
Dresing pripravíme z jogurtu, do ktorého zamiešame petržlenovú vňať, mletú papriku, trošku soli a čierneho korenia.
Fašírky podávame s hranolčekmi a dresingom.
Dobrú chuť 🙂