To, že mrkva je veľmi zdravá vieme všetci. Ja len pripomeniem, že je veľmi bohatým zdrojom antioxidantov, vlákniny, minerálov a vitamínov. Len pre zaujímavosť dodám, že v jednej stredne veľkej mrkve sa nachádza asi 210 % odporúčaného množstva vitamínu A, asi 10 % vitamínu K, 6 % C vitamínu a 2 % vápnika.

Vláknina v nej obsiahnutá je nevyhnutná pre zdravú činnosť čreva a k jej ďalším zdravotným benefitom patrí optimalizácia hladiny cholesterolu v krvi.

Pomáha pri migréne, srdcovocievnych ochoreniach, kožných problémoch a v neposlednom rade zlepšuje zrak.

Tipy na recepty

Mrkvový šalát s dijonskou horčicou.

Mrkvové šaláty poznáme už od detstva. No mrkva v kombinácii s chuťovo výraznou dijonskou horčicou je však výnimočnou pochúťkou

Rozpis na 2 porcie:

  • 4 stredne veľké mrkvy nastrúhané nahrubo
  • 5 PL olivového oleja
  • 5 čL javorového sirupu
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 5 čL dijonskej horčice
  • 3 PL petržlenovej vňate posekanej nahrubo
  • 3 PL vlašských orechov, posekané a opražené nasucho

V miske všetko zmiešame a orechami šalát pred servírovaním posypeme. Hotovo! 🙂

Mrkvová polievka s arašidovým maslom

Rozpis na 4 porcie:

  • 4 stredne veľké mrkvy nakrájané na kolieska
  • 1 stonka zeleru nakrájaná nadrobno
  • 1 šálka cherry paradajok prekrojené na polovice
  • 1/2 šálky čerstvej petržlenovej vňate posekanej nadrobno
  • 2 PL olivového oleja
  • 1/4 čL rímskej rasce
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 PL arašidového masla
  • bazalka
  • 3 šálky vody

Na oleji v hlbokom hrnci orestujeme koreniny s mrkvou a zelerom asi 3 minúty. Pridáme paradajky a bazalku, restujeme ďalšie 3 minúty a podlejeme vodou.

Varime 20 minút. Pridáme arašidové maslo a rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Krémovú polievku servírujeme posypanú posekanou petržlenovou vňaťou.

Kalerábové hranolčeky so zeleninovými fašírkami.

Rozpis na 2 porcie:

Hranolčeky:

  • 2 stredne veľké kaleráby nakrájané na 1 cm hrubé hranolčeky
  • 2 PL kukuričnej múky
  • 1/4 šálky parmezánu nastrúhaného najemno

Fašírky:

  • 2 stredne veľké mrkvy nastrúhané nahubo
  • 1 šálka cukety nastrúhaná nahrubo
  • 1/2 šálky jemných ovsených vločiek
  • 2 PL ľanových semiačok pomletých najemno
  • soľ
  • čierne korenie
  • 1 PL olivového oleja

Dresing:

  • biely bezlaktózový jogurt
  • 1 čL mletej červenej papriky
  • 4 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • soľ
  • čierne korenie

Kalerábové hranolčeky vložíme do zmesi z kukuričnej múky a parmezánu a zľahka premiešame. Obalené hranolčeky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme zvyšnou múkou.

Ľanové semiačka zalejeme vodou a necháme 5 minút postáť.

Mrkvu, cuketu, ovsené vločky, soľ, čierne korenie a ľanové semiačka zmiešame, pridáme olej a vytvarujeme fašírky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, k hranolčekom.

Pečieme pri teplote približne 185 stupňov asi 20 minút.

Dresing pripravíme z jogurtu, do ktorého zamiešame petržlenovú vňať, mletú papriku, trošku soli a čierneho korenia.

Fašírky podávame s hranolčekmi a dresingom.

Dobrú chuť 🙂