Dnes sa s vami podelím o tri recepty, ktoré vám isto budú chutiť, zvlášť ak máte v obľube baklažán.

Vedeli ste?

Pôvodnou vlasťou baklažánu je India, ale okolo roku 600 pred n.l. už bol známy v Číne pod názvom malajský fialový melón.
Najlepšie  sú mladé plody s priemerom 5 – 8 cm a lesklou hladkou šupkou. Dôležité je tiež, aby stonka s čiapočkou mali jasnozelenú farbu.Väčšie a staršie kusy už môžu byť vodnaté a horké.Existujú však aj drobné biele a ružovkasté druhy baklažánu.
Niekedy je dobré baklažán pred varením osoliť, aby pustil horkú šťavu a zbavil sa nadbytočnej vody.Pred varením krájame baklažány nožom z nehrdzavejúcej ocele (karbónová oceľ farbí dužinu dočierna) na plátky, alebo na kocky a osolíme ich. Necháme 30 minút odstáť, aby vytiekla šťava. Potom baklažán dôkladne prepláchneme, vysušíme papierovým obrúskom a čo najrýchlejšie spracujeme, aby dužina ostala svetlá.

Lesklý, fialový baklažán asociuje s vôňou karí, gréckej musaky, či francúzskeho ratatouille.

Ratatouille trochu inak

Ratatouille [ratatuj] je tradičné francúzske zeleninové jedlo. Názov pochádza z ratatolha, čo znamená miešaný pokrm.

Rozpis na 4 porcie:

  • 1 stredne veľký baklažán nakrájaný na 1 cm hrubé kolieska
  • 1 cuketa nakrájaná na 1 cm hrubé kolieska
  • 2 paradajky nakrájané na tenké kolieska
  • 1 červené paprika nakrájaná na štvorčeky
  • 1 žltá paprika nakrájaná na štvorčeky
  • 1 marinované tofu bez tekutiny nakrájané na 3 cm štvorčeky
  • zelená časť cibuľky
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL repkového oleja
  • 1/2 šálky paradajkového pretlaku
  • 1/2 čl sušeného tymiánu
  • 1/2 čl sušeného oregana
  • soľ 
  • čierne korenie

Postup

Rúru rozohrejeme na 200 °C. Pokrájaný baklažán z oboch strán osolíme a necháme ho asi 5 min. postáť. Potom ho opláchneme pod tečúcou vodou a osušíme papierovou utierkou. Paradajkový základ pripravíme zmiešaním paradajkového pretlaku, repkového oleja, cibuľky, oregana, tymianu, soli a čierneho korenia. Nalejeme ho do zapekacej misky a pripravenú zeleninku poukladáme do kruhu tak, aby sa farebne striedala. Na záver ju jemne osolíme, okoreníme čiernym korením a pokvapkáme olejom. (Môže byť aj cesnakový, pokiaľ ho máte  radi.)
A nakoniec to pečieme zakryté alobalom 20 minút, a 5 minút to ešte pečieme odkryté.

Baklažánová puttanesca

Cestoviny alla puttanesca sa v Taliansku pripravujú na veľa spôsobov. My dnes vyskúšame s baklažánom.

Rozpis na 4 porcie:

  • 1 stredne veľký baklažán ošúpaný a nakrájaný na 2 cm kocky
  • 1 konzerva lúpaných paradajok nakrájaných na 1 cm kúsky
  • 1 červená kapia nakrájaná na 1 cm štvorčeky
  • 1 marinované tofu bez tekutiny nakrájané na 2-3 cm kocky
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL repkového oleja
  • 1 čl mletej červenej papriky
  • 1/2 lyžičky sušeného oregana, prípadne provensálskeho korenia či bazalky
  • 1/2 šálky čiernych olív nakrájaných nadrobno
  • zelená cibuľka nakrájaná nadrobno
  • kajenské korenie
  • čierne korenie
  • soľ, 
  • sušená petržlenová vňať na ozdobenie
  • 4 PL strúhaného parmezánu
  • 4 šálky uvarených cestovín

Postup

V hlbokej panvici zohrejeme olivový olej, na ktorom krátko opečieme zelenú jarnú cibuľku.Potom pridáme baklažán, kapiu, oregano, štipku kajenského korenia, čierne korenie, mierne osolíme a premiešame. Dusíme zakryté pokrievkou 8 minút. Občas premiešame.Medzitým na repkovom oleji opečieme na menšej panvici tofu dozlatista.Ak je už baklažán mäkký, pridáme k nemu paradajky a pod pokrievkou dusíme ďalších 5 minút.Po vypnutí pridáme olivy, opečené tofu a opatrne premiešame.
Hotové to podávame teplé ako omáčku na cestoviny, posypané parmezánom a sušenou petržlenovou vňaťou.

Grilované špízy s baklažánom

Rozpis na 2 porcie:

  • 1 stredne veľký baklažán nakrájaný na 2 cm kocky
  • 1 cuketa nakrájaná na 2 cm kocky
  • 1 červená kapia nakrájaná na 2 cm štvorčeky
  • 1/2 šálky cherry paradajok
  • 1 údené tofu nakrájané na 2 cm kocky
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ
  • čierne korenie

Rozpis na dresing:

  • 1 biely jogurt
  • 3 PL petržlenovej vňate posekanej nadrobno
  • 1 PL celozrnnej horčice
  • 1 PL olivového oleja
  • 1/2 čl trstinového cukru
  • štipka čili

Postup:

Baklažán, tofu, papriku, cuketu a cherry paradajky striedavo napichujeme na špajdle. Pokvapkáme olejom, mierne osolíme a okoreníme. Grilujeme na panvici z každej strany približne 2 minúty a potom dáme špízy dopiecť do rúry vyhriatej na 200°C na 10 minút.

Príprava dresingu:

V miske vymiešame jogurt, petržlenovú vňať, horčicu s olivovým olejom a so štipkou chilli.
Špízy podávame s dresingom.

Verím že milovníkom baklažánu a zeleniny to bude chutiť 🙂