Tekvica a jej plody, ako napríklad tekvica obrovská, tekvica sladkastá, patizón, či cuketa, zohrávajú dôležitú úlohu vo vegetariánskej strave, v ktorej chýbajú živočíšne látky zabezpečujúce prísun vitamínu A.Betakarotén ako antioxidant chráni pred škodlivými voľnými radikálmi, ktoré môžu byť príčinou rakoviny.Ďalším antioxidantom, ktorý sa v tekvici nachádza v hojnom počte, je vitamín E.

Tekvica je ľahko stráviteľná a keďže je nedráždivou potravou, je vhodná aj pre alergikov. Jej semiačka sú výborným zdrojom železa a fosforu, sú bohaté aj na draslík, horčík a zinok.


Recepty:


Tekvicová krémová polievka.

Rozpis na 4 porcie:

  • 1 malá tekvica hokkaido
  • čerstvý rozmarín 1 vetvička
  • 2 PL cesnakového oleja
  • soľ
  • čierne korenie
  • 3 šálky horúcej vody

Postup:Tekvicu ošúpeme a nakrájame na 5 cm kúsky a poukladáme na plech s rozmarínom, rovnomerne polejeme cesnakovým olejom, okoreníme, osolíme a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme asi 25 minút.
Upečenú tekvicu preložíme do hrnca, zalejeme horúcou vodou a rozmixujeme dohladka ponorným mixérom. Pred rozmixovaním vyberieme rozmarín, inak by bola polievka príliš aromatická.
Servírovať môžeme s kyslou smotanou, alebo opečenými tofu kockami.

Tekvicové rizoto.

Rozpis na 2 porcie:

  • 1/2 stredne veľkej tekvice hokkaido
  • 1 šálka surovej ryže natural
  • 1 jarná cibuľka, len zelená časť
  • 1 stopka zeleru
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 PL nakrájaných lístkov šalvie
  • čierne korenie
  • soľ
  • 2 a 2/3 šálky vody
  • 2 PL postrúhaného parmezánu

Postup:Na veľkej panvici zohrejeme olej a orestujeme na nej nakrájanú jarnú cibuľku a zeler asi 2 minúty. Pridáme tekvicu, ryžu, šalviu, soľ, čierne korenie. Všetko jednu minútu miešame a potom zalejeme vodou. Keď voda zovrie, prikryjeme a na miernom ohni varíme asi 12 minút. Ak máte radi rizoto krémové, chvíľu rizoto premiešavajte metličkou, aby sa tekvica čiastočne roztlačila. 
Do hotového rizota primiešajte parmezán a môžete servírovať.

Pečená zelenina  s cícerovými plackami.

Rozpis na 4 porcie:

  • 2 šálky tekvice hokkaido nakrájanej na 1-2 cm hrubé plátky
  • 2 stredne veľké cukety nakrájané na kolieska
  • 1 stredne veľký baklažán nakrájaný na kolieska
  • buľva feniklu nakrájaná na tenké plátky
  • 1 červené paprika nakrájaná pozdĺžne na tenké plátky
  • 1 žltá paprika nakrájaná pozdĺžne na tenké plátky
  • 2 PL vlašských orechov posekaných nahrubo
  • čerstvý špenát
  • 3 PL cesnakového oleja
  • 2 PL balzamového octu
  • soľ
  • čierne korenie

Cícerové placky:

  • 2 šálky uvareného cícera
  • 1 šálka jemne pomletých ovsených vločiek
  • 1/4 šálky vlašských orechov nasekaných nahrubo
  • 1/3 šálky petržlenovej vňate posekanej najemno
  • 2 PL repkového oleja
  • šťava z 1/2 citróna
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:Rúru vyhrejeme na 200 stupňov a plech vystelieme papierom na pečenie.Zeleninu poukladáme na plech a polejeme cesnakovým olejom, osolíme, okoreníme, posypeme orechami a pečieme približne 20 min. Zelenina by po upečení mala byť chrumkavá.


Postup na cícerové placky:Rozpučený cícer, vločky, orechy, petržlenovú vňať, 1 polievkovú lyžicu oleja, korenie a citrónovú šťavu zmiešame v miske.Rukami vypracujeme placky, ktoré z každej strany opečieme na panvici na oleji.

Upečenú zeleninu necháme trochu vychladnúť, primiešame čerstvý špenát, pokvapkáme balzamovým octom a podávame s cícerovými plackami.


Už dávno vieme, že strava s veľkým podielom živočíšnych tukov zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva.

Možno vás bude zaujímať: Onkologické ochorenia a výživa.