Vianočný stromček podlieha každý rok farebným módnym trendom. Je to tak aj s vianočným pečivom?
Určite má každý z nás medzi vianočným pečivom svojich favoritov. Sú to tradičné evergreeny, ešte z čias našich starých mám. A ak máte radi všetko tradičné, tak pri pečení zázvorníkov a anízových tyčiniek budete používať aj pôvodné suroviny, ktoré sú zdravšie, ako napríklad špaldovú, či pohánkovú múku, namiesto bieleho cukru použijete rôzne druhy sladkých obilných sirupov a kypriaci prášok nahradíte vínnym kameňom.
Tam, kde sa na tradíciách až tak nelipne, radi skúšajú novinky, ktoré sa v posledných rokoch objavujú na celom svete. Napríklad americké cookies, fínske torttu, alebo grécke melomakaróna. Ak prídete na vianočnú návštevu so škatuľou takéhoto pečiva, určite ho príjemne prekvapíte.
Pečenie skrátka patrí k sviatkom a len málokto ostane tak nad vecou, že ostane cez sviatky bez sladkého pečiva. V prípade, že pred vianocami bojujete s časom, môžete si pečivo aj objednať, ale dajte na osobné odporúčania a dôverujte viac nadšencom malých cukrární ako veľkých supermarketov.
Prinášame vám tri zaujímavé recepty vianočného pečiva. Nechajte sa inšpirovať..
Maslové venčeky s čerešňou.
Na 25 kusov potrebujeme:
- 125 g masla izbovej teploty
- 125 g 100% tuku izbovej teploty
- 100 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 320 g hladkej múky
- kompótové čerešne
Postup: Maslo, tuk, cukor a žĺtky vymiešame do peny, pridáme múku a dobre vymiesime rukami. cesto zabalíme do fólie a necháme odstáť cez noc v chlade. Pomocou nadstavca na venčeky vytvoríme prúžky dlhé asi 6 cm a stočíme do venčeka. Do stredu každého venčeka dáme čerešňu. Pečieme pri teplote 180°C doružova, asi 10 minút.
Kávové sušienky
Na 30 kusov potrebujeme:
- 140 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 280 g masla
- 420 g hladkej múky
- 2 žĺtky
- 1/2 kávovej lyžičky citrónovej kôry
Na krém potrebujeme:
- 80 g masla
- 50 g cukru
- silnú čiernu kávu
- 1 lyžicu rumu
Na polevu budeme potrebovať:
- 90 g kvalitnej bielej čokolády
- 15 g masla
- čokoládové mokka zrna na dekoráciu
Postup: Z múky, cukru a vanilkového cukru, žĺtkov masla a citrónovej kôry vytvoríme cesto, ktoré necháme niekoľko hodín v chlade uležať. Potom vykrojíme kolieska a pečieme ich v rúre vyhriatej na 220°C asi 15 minút. Necháme ich na mriežke vychladnúť.
Krém: Maslo s cukrom vymiešame do peny a postupne prilievame rum a niekoľko lyzic kávy. Krém musí byť nadýchaný a hladký. Bielu čokoládu rozpustíme s maslom vo vodnom kúpeli a vymiešame až do hladkej polevy.
Vychladnuté kolieska spojíme kávovým krémom a namočíme do pripravenej polevy. Ozdobíme čokoládovým kávovým zrnom, alebo použijeme iné cukrárske ozdoby.
Čokoládové srdiečka s pistáciovým krémom.
Na 20 kusov srdiečok budeme potrebovať:
Cesto:
- 200 g hladkej múky
- 125 g masla izbovej teploty
- 80 g cukru
- 1 vajce
- 1,5 kávovej lyžičky kakaa
- vanilkový cukor
Krém:
- 100 g masla izbovej teploty
- 75 g práškového cukru
- 125 ml mlieka
- 1 žĺtok
- 1/4 vrecka vanilkového pudingu
- 150 g lúpaných nesolených pistáciových orieškov rozomletých
Poleva
- 90 g kvalitnej čokolády
- 15 g masla
- čokoládové hoblinky na ozdobu
Postup: Z ingrediencií vypracujeme hladké cesto a necháme ho odpočinúť v chlade v potravinovej fólii zhruba hodinu. Potom ho vyváľame na tenký plát a vykrajujeme srdiečka. Pečieme v rúre vyhriatej na 190°C asi 15 minút a necháme na mriežke vychladnúť.
Krém: Z mlieka a pudingového prášku uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť. Maslo, cukor a žĺtky vyšľaháme na penu a postupne pridávame vychladnutý puding. Nakoniec pridáme rozomleté pistácie.
Poleva – Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a maslo a vymiešame dohladka.
Vychladnuté srdiečka zlepíme pistáciovým krémom a namáčame v čokoládovej poleve.
Na záver srdiečka ozdobíme čokoládovými hoblinkami.
Toľko z našej ponuky vianočného pečiva a je už len na vás, či naše recepty vyskúšate. Každopádne, nech sa už pustíte do akéhokoľvek vianočného pečiva, naplno si to užívajte. Vianoce sú v roku iba raz.
A vždy sú to tie neopakovateľné :).