Vianočný stromček podlieha každý rok farebným módnym trendom. Je to tak aj s vianočným pečivom? 


Určite má každý z nás medzi vianočným pečivom svojich favoritov. Sú to tradičné evergreeny, ešte z čias našich starých mám. A ak máte radi všetko tradičné, tak pri pečení zázvorníkov a anízových tyčiniek budete používať aj pôvodné suroviny, ktoré sú zdravšie, ako napríklad špaldovú, či pohánkovú múku, namiesto bieleho cukru použijete rôzne druhy sladkých obilných sirupov a kypriaci prášok nahradíte vínnym kameňom.

Tam, kde sa na tradíciách až tak nelipne, radi skúšajú novinky, ktoré sa v posledných rokoch objavujú na celom svete. Napríklad americké cookies, fínske torttu, alebo grécke melomakaróna. Ak prídete na vianočnú návštevu so škatuľou takéhoto pečiva, určite ho príjemne prekvapíte.

Pečenie skrátka patrí k sviatkom a len málokto ostane tak nad vecou, že ostane cez sviatky bez sladkého pečiva. V prípade, že pred vianocami bojujete s časom, môžete si pečivo aj objednať, ale dajte na osobné odporúčania a dôverujte viac nadšencom malých cukrární ako veľkých supermarketov.


Prinášame vám tri zaujímavé recepty vianočného pečiva. Nechajte sa inšpirovať..

Maslové venčeky s čerešňou.   

Na 25 kusov potrebujeme:

  • 125 g masla izbovej teploty
  • 125 g 100% tuku izbovej teploty
  • 100 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 320 g hladkej múky
  • kompótové čerešne

Postup: Maslo, tuk, cukor a žĺtky vymiešame do peny, pridáme múku a dobre vymiesime rukami. cesto zabalíme do fólie a necháme odstáť cez noc v chlade.  Pomocou nadstavca na venčeky vytvoríme prúžky dlhé asi 6 cm a stočíme do venčeka. Do stredu každého venčeka dáme čerešňu. Pečieme pri teplote 180°C doružova, asi 10 minút.

Kávové sušienky

Na 30 kusov potrebujeme:

  • 140 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 280 g masla
  • 420 g hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 1/2 kávovej lyžičky citrónovej kôry

Na krém potrebujeme:

  • 80 g masla
  • 50 g cukru
  • silnú čiernu kávu
  • 1 lyžicu rumu

Na polevu budeme potrebovať:

  • 90 g kvalitnej bielej čokolády
  • 15 g masla
  • čokoládové mokka zrna na dekoráciu

Postup: Z múky, cukru a vanilkového cukru, žĺtkov masla a citrónovej kôry vytvoríme cesto, ktoré necháme niekoľko hodín v chlade uležať. Potom vykrojíme kolieska a pečieme ich v rúre vyhriatej na 220°C asi 15 minút. Necháme ich na mriežke vychladnúť.
Krém: Maslo s cukrom vymiešame do peny a postupne prilievame rum a niekoľko lyzic kávy. Krém musí byť nadýchaný a hladký.  Bielu čokoládu rozpustíme s maslom vo vodnom kúpeli a vymiešame až do hladkej polevy.

Vychladnuté kolieska spojíme kávovým krémom a namočíme do pripravenej polevy. Ozdobíme čokoládovým kávovým zrnom, alebo použijeme iné cukrárske ozdoby.


Čokoládové srdiečka s pistáciovým krémom.

Na 20 kusov srdiečok budeme potrebovať:
Cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 125 g masla izbovej teploty
  • 80 g cukru
  • 1 vajce
  • 1,5 kávovej lyžičky kakaa
  • vanilkový cukor

Krém:

  • 100 g masla izbovej teploty
  • 75 g práškového cukru
  • 125 ml mlieka
  • 1 žĺtok
  • 1/4 vrecka vanilkového pudingu
  • 150 g lúpaných nesolených pistáciových orieškov rozomletých

Poleva

  • 90 g kvalitnej čokolády
  • 15 g masla
  • čokoládové hoblinky na ozdobu

Postup: Z ingrediencií  vypracujeme hladké cesto a necháme ho odpočinúť v chlade v potravinovej fólii zhruba hodinu. Potom ho vyváľame na tenký plát a vykrajujeme srdiečka. Pečieme v rúre vyhriatej na 190°C asi 15 minút a necháme na mriežke vychladnúť.
Krém: Z mlieka a pudingového prášku uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť. Maslo, cukor a žĺtky vyšľaháme na penu a postupne pridávame vychladnutý puding. Nakoniec pridáme rozomleté pistácie.
Poleva – Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a maslo a vymiešame dohladka. 

Vychladnuté srdiečka zlepíme pistáciovým krémom a namáčame v čokoládovej poleve.
Na záver srdiečka ozdobíme čokoládovými hoblinkami.


Toľko z našej ponuky vianočného pečiva a je už len na vás, či naše recepty vyskúšate. Každopádne, nech sa už pustíte do akéhokoľvek vianočného pečiva, naplno si to užívajte. Vianoce sú v roku iba raz.

A vždy sú to tie neopakovateľné :).